Siirry pääsisältöön

Elämälle uusi suunta

Nyt kun vihdoin elämä alkaa voittaa ja stressi ja uupumus helpottamaan, niin jaksan taas pistää blogiin tuulta purjeisiin. 


Rupesin oireilemaan viime kesän lopulla, kun väsymys ja jatkuvat kiukuttelut puolisolle ottivat voiman. Olin alakuloinen, liikunta ei maistunut, olin väsynyt mutta nukkuminen ei vienyt väsymystä pois. Lihoin jopa 10 kg! Se oli shokki, 10 kg tuli alle puolessa vuodessa vaikka elin terveellisesti. Urheilu rupesi vähenemään, koska en vain jaksanut. Tämä kaikki oireilu johtui yksinkertaisesti työuupumuksesta. Liikaa töitä, jatkuvia ylityötunteja ja tekemättömiä töitä. Tuntui, että mitään mitä teen töissä ei sillä ole merkitystä. Puhuin avoimesti työpaikalla tilanteesta, mikä ei kuitenkaan helpottanut työtaakkaa, joten oli tehtävä radikaalimpi muutos. Nimittäin IRTISANOUTUMINEN! Löysin työuraani tukevan työpaikkailmoituksen kansainvälisestä yhtiöstä ja pistin hakemuksen sisään kuitenkin siinä uskossa että "en tuu sitä saamaan". Pääsin haastatteluun ja toiseen ja kolmanteenkin. Lopulta sain kuulla, että minut on valittu! Olin onneni kukkuloilla, vihdoin Elämä voittaa. Olen ollut nyt 3 kuukautta uudessa työpaikassa ja olen virkeämpi ja hyvinvoivampi. Työ on aina ollut minulle tärkeä ja tahdon olla hyvä työssäni. 

Työuupumus määritellään Työterveyslaitoksen sivuilla (ttl.fi) näin:


En syytä entistä työnantajaani tapahtuneesta, asioille olisi voitu tehdä toki jotain ennen kuin tilanne kärjistyy, mutta ne menivät nyt näin. Ajattelin aina, etten voi sairastua työuupumukseen, koska harvemmin stressaan työstäni ja tunnen itseni niin hyvin, että olen aina itseni herra. Olin väärässä. Se voi iskeä kenelle vaan, joka joutuu työssään kohtaamaan toivottomuutta ja joutuu selviämään tilanteista yksin. 

Liputankin herkkään reagoimiseen työyhteisössä. Uupuneena et ole yksin työyhteisössä vaan keskustele tilanteestasi kollegan, esimiehen tai työterveyden kanssa. Vastuu työyhteisön hyvinvoinnista ei kuitenkaan ole ainoastaan henkilöstöllä vaan myös johdon on oltava herkällä korvalla tämän asian kanssa. Tärkeää on kuunnella yrityksen henkilöstöä, harvemmin oikeasti uupunut jaksaa tuoda omaa pahaa oloaan esille kovaan ääneen. Asiaa ei myöskään helpota kun yhä useampi tekee kotona töitä, joten työpäivä on helppo venyttää liiankin pitkäksi.

Itse sain tukea tilanteeseeni silloisilta kollegoilta, jotka tukivat minua ja kysyivät miten voin. Olen kiitollinen heidän tuesta sillä ilman heitä asiat voisivat olla huonommin.
Miksi et siis kysyisi työyhteisössä mitä sinulle kuuluu tänään? 😊

-SaijaMari

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Blogin kirjoittaja - rakastaa liikuntaa!

Tervetuloa blogiini seuramaan liikunnan täyteistä elämääni! Blogin kirjoittaminen on ollut ajatus tasolla jo jonkin aikaa. Joten nyt on aika laittaa ajatus toteen. Sinua varmaan kiinnostaa kuka olen? Tässä sinulle ystäväkirja täytettynä minusta: Nimi: Saija Dahlberg Ikä: 30 vuotta Siviilisääty: Naimisissa. Paikkakunta, jossa asun: Loviisa, omakotitalo. Lapsia: Kyllä, kaksi poikaa 5- ja 3 -vuotiaat. Lemmikkieläimiä: Kyllä, kaksi kissaa. Miko ja Mauno kissaherrat. Ammatti: Reskontranhoitaja/luotonvalvoja leasingyhtiössä Harrastukset: Juoksu, kuntosali, liikunta yleisesti sekä käsityöt. Mikä sai minut liikkumaan enemmän? Keväällä 2019 tajusin, että kaipaan liikunnan osalta järkevyyttä. Tällöin ystäväni opiskeli personal traineriksi, jonka kautta sain edullisesti PT valmennuksen muutamaksi kuukaudeksi. Ja ai että! Tämä oli oikea valinta. PT valmennuksen jälkeen olen käynyt kuntosalilla 2-3 kertaa viikossa. Kesällä hurahdin myös juoksemiseen uudelleen. Otin syksyllä

Kymppi ei mennyt kympillä - kun juoksu ei kulje

Lauantaina 9.5.2020 olisi ollut tarkoitus juosta Naisten Kymppi. Mutta ei, tuli esteitä, maailmanlaajuinen COVID-19, joka vaikutti kaikkiin suuriin tapahtumiin. Naisten Kympin porukka päätti siirtää kuitenkin tapahtuman elokuulle. Mahtavaa, mielestäni paras juoksutapahtuma järjestetään sittenkin! Olin innoissani! Ja mitä vielä, Naisten Kympin porukka oli organisoinut vielä virtuaalikympin lauantaille 9.5.2020. Jes, pääsenkin toukokuussa kympille. Virtuaalikymppi järjestettiin siis niin, että jokainen juoksija juoksi oman reitin esim. tutun treenilenkin. Varsinaista juoksureittiä ei oltu merkattu. Oman juoksunsa sai sitten jakaa Naisten Kympin sosiaaliseen mediaan.  Koitti alkava viikko ennen kympin juoksua. Olo on hirveä niin henkisesti kuin fyysisesti. Henkisellä puolella omat haasteensa toi työpaikan yt-neuvottelut sekä stressi, jonka on aiheuttanut valtava työmäärä ja melkein kellon ympäri työskentely aiemmilla viikoilla. Fyysiset oireet ovat seurausta henkisen puolen romahduksesta

Lenkkitossut tauolle

Tällä hetkellä työ on vienyt minut mennessään eikä lenkkitossut. Koronasta johtuen työmääräni on tuplaantunut, jonka takia lenkkeily- ja urheiluaika puolittunut. Tämä on ollut todella haastavaa aikaa minulle, koska olen joutunut taistelemaan henkisen minäni kanssa siitä, että nyt on hyvä hiljentää liikunnan osalta, koska työ syö niin paljon energiaa. Lepo on ollut tällä kertaa tärkeämpää kuin liikunta.Tällaisen ajattelun oppiminen minulle ei ole ollut itsestään selvyys. Henkisen itsensä työstäminen ja omien heikkouksien vahvistaminen on yksi tärkeä asia minkä olen äitiyden ja iän myötä saanut oppia. Helppoa se ei ole ollut tunnustaa itselle, että nyt et voi onnistua tässä vaan rauhoita menoa. Suosittelen ajattelemaan omaa jaksamista ja viemällä ajatukset siihen ääritilanteeseen, jossa tapahtuu se kaikkein pahin. Kannattaako sinne asti mennä? Mitkä ovat ne rajoitukset, joilla voit hiljentää vauhtisi ettet sinne asti päädy? Omassa tilanteessa pahin olisi ollut ylikuormitus ta