Siirry pääsisältöön

Mitä kehosi ajattelee juoksemisesta?

Naisten Kympin blogissa julkaistu kirjoitukseni:

Kympin Naiset: Saija-Marin blogi

Mitä kehosi ajattelee juoksemisesta?

Meillä on niin hyviä kuin huonoja päiviä. On väsyneitä päiviä ja on aktiivisia päivä. Mutta mitä keho kertoo ennen lenkille lähtöä, sen aikana ja sen jälkeen? Itse monesti tunnen oman oloni todella hyväksi lenkin jälkeen. On ollut ehkä rankka työpäivä, vaativia työtehtäviä ja päiväkodista haettaessa odottaa väsyneet lapset. Itseni saaminen lenkille tämän combon jälkeen ei ole aina mikään itsensä selvyys. Useasti taistelen henkisen minäni kanssa lenkille lähdöstä sekä lenkin aikana tapahtuvasta tsemppaamisesta. Mutta usein lenkin jälkeen fiilis on hyvä, eikä itseänsä tarvitse moittia lenkin jälkeen. Paitsi päivänä, kun kirjoitin tätä postausta.
Saija-Mari juoksemassaSilloin se tapahtui. Oli kova henkinen työ saada itseni lenkille. Tekosyitä ei ollut: aurinkoinen ilma ja vapaapäivä. Mies katsoisi lapsia lenkin aikana eikä takana ollut mitään rankkaa treeniä, jonka vuoksi lihakset olisivat rasittuneet ja tehneet juoksusta vaikeaa. Sain itseni lenkille, musat korviin ja baanalle. Aluksi lämmittelin lihaksiani kävellen muutaman minuutin. Sitten juoksuun. Ajatuksissani pyöri valmentajamme Kirsin ohjeet hyvästä juoksuasennosta. Kävin mielessäni läpi koko kropan, selän, lantion ja jalat. Jalat tuntuivat todella raskailta, askel oli painava ja penikoita kolotti. Tunsin,  kuinka siitepölykin työntyi limakalvoille ja sain olla heti kaivamassa nenäliinaa. Pinnistin juoksua noin kilometrin verran, jonka jälkeen minun oli luovutettava. Tänään ei ollut juoksupäivä ja piste. Olo olisi kauhea, jos vielä jatkaisin juoksua. Harmitti, mutta olen oppinut kuuntelemaan omaa kehoani. Tiedän, että tämä oli parasta minulle. Ehkä seuraavana päivänä kehoni olisi jälleen valmis juoksemaan ihanan lenkin.
Itsensä kuunteleminen ei ole minulle mikään itsestäänselvyys. Olen joutunut tekemään paljon töitä oman henkisen hyvinvointini kanssa. Tiedän, että urheilussa olen suorittaja ja jos ali suoriudun, tunnen epäonnistuneeni. Podin myös epäonnistumista edellä kertomassani juoksutreeneissä, kunnes mieleni ilmoitti, että on okei myös höllätä ja kuunnella omaa kehoaan. Kävelylenkkikin on todella hyvä!

Kuinka motivoida itsensä sitten liikkeelle ja juoksemaan?

Tämäkään ei ole mikään itsestäänselvyys, että suunnitellulle juoksulenkille suuntaa into pinkeenä. Monet kerrat olen käynyt pääni sisällä keskustelua siitä, lähdenkö juoksemaan vai enkö.
”Väsyttää, olikin niin rankka päivä, että lepo tekee hyvää”.
”On vähän flunssainen olo, taidan ottaa iisimmin että se ei pahennu”.
”Jään vain hetkeksi sohvalle… Jossa sitten vietitkin loppu illan. Kannattiko?”
Vai olisiko mieluisempaa ajatella positiivisemmin;
”Vähän väsyttää – entä sitten, kun saan uutta energiaa juoksusta!
”On vähän flunssainen olo” – Onkohan tämä alkavaa flunssaa, säikäytetään se juoksulenkillä pois!
”Menen hetkeksi lenkille, saan nautittua raikasta ilmaa rankan päivän jälkeen”.
Minun neuvoni lenkkimotivaation hakemiseen on, että yritä edes ja jos se ei kropalle sovi niin sitten luovuta! Aika nopeasti sen huomaa oman kehon kautta, että tänään ei vain ollut sopiva hetki lenkille tai sitten huomaakin sen piristävän ja tekevän hyvää. Muista kuitenkin, ettet aina mene sieltä mistä aita on matalin. Oman henkisen puolen kanssa kannattaa tehdä töitä ja oppia tunnistamaan omat heikkoudet ja vahvuudet. Ne mitkä saat voitettua ja mistä saat voimaa!
Ihanaa lenkkimotivaatiota sinulle! Nähdään Naisten Kympillä! 😊
Lenkkiterveisin,
Saija-Mari
Saija-Marin harjoittelua kohti Citroën Naisten Kymppiä voit seurata Instagramissa @saija_mari sekä hänen omassa blogissa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Blogin kirjoittaja - rakastaa liikuntaa!

Tervetuloa blogiini seuramaan liikunnan täyteistä elämääni! Blogin kirjoittaminen on ollut ajatus tasolla jo jonkin aikaa. Joten nyt on aika laittaa ajatus toteen. Sinua varmaan kiinnostaa kuka olen? Tässä sinulle ystäväkirja täytettynä minusta: Nimi: Saija Dahlberg Ikä: 30 vuotta Siviilisääty: Naimisissa. Paikkakunta, jossa asun: Loviisa, omakotitalo. Lapsia: Kyllä, kaksi poikaa 5- ja 3 -vuotiaat. Lemmikkieläimiä: Kyllä, kaksi kissaa. Miko ja Mauno kissaherrat. Ammatti: Reskontranhoitaja/luotonvalvoja leasingyhtiössä Harrastukset: Juoksu, kuntosali, liikunta yleisesti sekä käsityöt. Mikä sai minut liikkumaan enemmän? Keväällä 2019 tajusin, että kaipaan liikunnan osalta järkevyyttä. Tällöin ystäväni opiskeli personal traineriksi, jonka kautta sain edullisesti PT valmennuksen muutamaksi kuukaudeksi. Ja ai että! Tämä oli oikea valinta. PT valmennuksen jälkeen olen käynyt kuntosalilla 2-3 kertaa viikossa. Kesällä hurahdin myös juoksemiseen uudelleen. Otin syksyllä

Kymppi ei mennyt kympillä - kun juoksu ei kulje

Lauantaina 9.5.2020 olisi ollut tarkoitus juosta Naisten Kymppi. Mutta ei, tuli esteitä, maailmanlaajuinen COVID-19, joka vaikutti kaikkiin suuriin tapahtumiin. Naisten Kympin porukka päätti siirtää kuitenkin tapahtuman elokuulle. Mahtavaa, mielestäni paras juoksutapahtuma järjestetään sittenkin! Olin innoissani! Ja mitä vielä, Naisten Kympin porukka oli organisoinut vielä virtuaalikympin lauantaille 9.5.2020. Jes, pääsenkin toukokuussa kympille. Virtuaalikymppi järjestettiin siis niin, että jokainen juoksija juoksi oman reitin esim. tutun treenilenkin. Varsinaista juoksureittiä ei oltu merkattu. Oman juoksunsa sai sitten jakaa Naisten Kympin sosiaaliseen mediaan.  Koitti alkava viikko ennen kympin juoksua. Olo on hirveä niin henkisesti kuin fyysisesti. Henkisellä puolella omat haasteensa toi työpaikan yt-neuvottelut sekä stressi, jonka on aiheuttanut valtava työmäärä ja melkein kellon ympäri työskentely aiemmilla viikoilla. Fyysiset oireet ovat seurausta henkisen puolen romahduksesta

Lenkkitossut tauolle

Tällä hetkellä työ on vienyt minut mennessään eikä lenkkitossut. Koronasta johtuen työmääräni on tuplaantunut, jonka takia lenkkeily- ja urheiluaika puolittunut. Tämä on ollut todella haastavaa aikaa minulle, koska olen joutunut taistelemaan henkisen minäni kanssa siitä, että nyt on hyvä hiljentää liikunnan osalta, koska työ syö niin paljon energiaa. Lepo on ollut tällä kertaa tärkeämpää kuin liikunta.Tällaisen ajattelun oppiminen minulle ei ole ollut itsestään selvyys. Henkisen itsensä työstäminen ja omien heikkouksien vahvistaminen on yksi tärkeä asia minkä olen äitiyden ja iän myötä saanut oppia. Helppoa se ei ole ollut tunnustaa itselle, että nyt et voi onnistua tässä vaan rauhoita menoa. Suosittelen ajattelemaan omaa jaksamista ja viemällä ajatukset siihen ääritilanteeseen, jossa tapahtuu se kaikkein pahin. Kannattaako sinne asti mennä? Mitkä ovat ne rajoitukset, joilla voit hiljentää vauhtisi ettet sinne asti päädy? Omassa tilanteessa pahin olisi ollut ylikuormitus ta